Reacties koorleden

Grootkorendag 2024.
"Na drie maanden stilte was daar eindelijk de Grootkorendag in Surhuisterveen! Wat was het weer fijn om iedereen te ontmoeten. Na koffie en bijpraten kon het feest beginnen. Natuurlijk eerst stemoefeningen en toen gingen we ervoor. Adoramus Te…Het lied zat er meteen goed in, alsof we gisteren het nog gerepeteerd hadden. Het klonk prachtig! Daarna het inzingcanon.....Men werd steeds vrolijker. De flesjes water en de Lax Vox slangetjes werden tevoorschijn gehaald en we gingen flink bubbelen, om de stembanden te masseren en te oefenen. Nog een paar songs en toen was daar een heerlijke lunch met soep, broodjes en fruit. Na de pauze hebben we een aantal prachtige stukken uit Le Misérables gezongen. Zo mooi, dat menigeen de tranen in de ogen kreeg (ik ook). Dat gaat dus echt prachtig klinken in het Concertgebouw. s’Avonds lekker gedineerd met aansluitend een gezellig samenzijn met een aantal koorleden in het Van der Valk Hotel Drachten. Kortom, het was een fantastisch weekend. En nu, op naar de volgende koorrepetitie".
Wilma Beijer, Grootkoor Amsterdam

Grootkorendag 2024.
"Wat een heerlijke dag: even weg, drie weken na een totale knieoperatie en thuis strompelend achter de rollator met veel pijn.
Wat een heerlijke dag: al die babbelende mensen bij binnenkomst en geen gezeur over morgen gaat het beter en zou je dit nu wel doen.
Wat een heerlijke dag: het lied 'Adoramus Te' heeft me nog nooit zo mooi in de oren geklonken. Yes, hier doe ik het voor!
Wat een heerlijke dag: lieve vrienden en koorleden die zorgden dat ik kon zitten, thee en soep voor me haalden.
Wat een heerlijke dag: met elkaar zingen, wat is er mooier. Prachtig repertoire ook dat nog.
Wat een heerlijke dag: het is gelukt, ik heb heerlijk gezongen en voel me stukken beter!
En de thuiszorg schreef 's avonds : mevrouw heeft een mooie, positieve dag gehad. De knie ziet er goed uit. Dank Etty en Nan!"
Gerda Junge, Grootkoor Friesland.

Kerstreis Apeldoorn.
"Bij deze wil ik hartelijk dankzeggen voor de heerlijke Kerstdagen in Apeldoorn, die ik weer mee heb mogen maken! Zingen in de Kapel in Hoog Soeren was heel erg leuk en ook in het Paleis Het Loo was geweldig hoor! Niet te vergeten de Kerstman midden in het bos met een lekker glaasje Glühwijn en Kerststol. De sfeer onder elkaar was geweldig en de diners in het hotel waren heerlijk. Kortom, weer een belevenis om niet te vergeten. Heel erg genoten!!"
Wil van Reine, Grootkoor Zeeland.

Kerstreis Apeldoorn.
"Het was een heerlijke reis.Ik heb zoveel plezier gehad! Het was gezellig, interessant en met ruimte voor mij om buiten te zijn. Van alles wat. Gezellig met zijn allen eten en spelletjes doen, zo leuk vond ik dat! Door samen die spelletjes te doen leer je elkaar ook op een andere manier kennen. Maar ook het optreden in Hoog Soeren, Nan met zijn jeugdherinneringen maakten het heel persoonlijk allemaal. Het voelde alsof we een beetje een familie waren, zoals Etty al zei. In het bos een klein stukje achter Nan aan wandelen en dan een Kerstman met Glühwein zien staan, was ook zo verassend! Daarna heb ik nog heel veel kilometers gefietst. Ook zo fijn dat die tijdruimte en die prachtige omgeving daar waren. Ook het bezoek aan Paleis Het Loo vond ik heel fijn, ben er ook lang geweest. Daarna heb ik in mijn eentje nog wat rond gefietst. Wat het ook zo fijn maakte, is om dan terug te komen in het hotel en dan met allemaal aardige mensen samen te zijn".
Mineke van Gogh, Grootkoor Alkmaar.

Amstelring Kerstconcert.
"Wat een bijzondere dag. Al in de trein vanuit Leeuwarden kwamen er in Meppel medepassagiers bij gekleed in zwarte broek en witte bloes. "Gaan jullie ook zingen: ja! Vervolgens ben je vroeg bij het Concertgebouw en ga je koffie drinken: overal kwam je mensen tegen in zwarte broek en witte bloes: de herkenningsblik en dat knikje: ja wij ook! Dat is al leuk. Na afloop, op zoek naar onze jassen, klampten mensen ons aan: "jullie zijn van het koor?  Ja...."Het was zo prachtig, wat hebben jullie geweldig gezongen" Daar doe je het voor.
Op de terugreis - nog even iets eten voordat je verder kan reizen op je kortingskaart - en ja hoor: zwarte broeken en witte bloes en weer dat herkenningsknikje....
In de trein idem dito. "Wat zong jij: sopraan, wij alt". Maar in Zwolle- de trein is dan al aardig leeg - stapt een mevrouw in en ze ziet ons en zegt: "hebben jullie goed gezongen? Vast wel, ik zie het aan jullie gezichten". Ze vertelde aan haar buurman dat ze op de heenreis ons al had horen praten met mede zangers/reisgenoten. Wat een ontzettend leuke dag op die manier. Maar die gasten die ons aanklampten en vertelden hoe ze genoten hadden....dat was het hoogtepunt. Die dankbare blik!"
Gerda Junge, Grootkoor Friesland.

Amstelring Kerstconcert.
"Wat heb ik genoten gistermiddag in het Concertgebouw. Van het zingen, van jullie: wat een power en uitstraling hebben jullie! Ook heb ik genoten van de bejaarden: ik zag ontroering, gesloten ogen en gebogen handen en vooral enthousiasme, de bewoners van de Amstelring hebben ècht genoten. Dus mijn oprechte complimenten voor jullie! Prima organisatie, ook hoe Nan een humoristische kwinkslag aan het geheel gaf, top! Morgen het kerstconcert in de Westerkerk. Ik heb er veel zin in."
Helma Lutz, Grootkoor Amsterdam.

1000 Stemmen Concert.
"Heel veel dank en diep respect voor jullie geweldige inzet en vakmanschap! Het was zondagmiddag weer geweldig in het Concertgebouw. We hebben zo genoten en heerlijk gezongen. Zelfs in de bus, terug naar huis, konden we ons niet inhouden en hebben nog uit volle borst gezongen .
In de pauze van het concert trof ik, met nog een paar bassen, boven bij ingang H een hele enthousiaste meneer. Het bleek Gerd Leers te zijn, oud minister en oud burgemeester van Maastricht. Hij vertelde dat hij natuurlijk de Maastrichter Staar en André Rieu heel goed kende, maar het Grootkoor in het Concertgebouw mooier vond. En.....heel erg onder de indruk was hoe overweldigend en professioneel het allemaal klonk. Ik wilde jullie deze mooie complimenten niet onthouden".
Jaap Blaakmeer, Grootkoor Zwolle.

1000 Stemmen Concert.
"Tjonge wat was het weer een prachtig concert! Complimenten voor het prachtige repertoire.  We zagen er wel als een berg tegenop, dat Italiaans, maar jullie hebben ons er geweldig doorheen gesleept. Soms kon ik gewoon niet verder zingen; brok in de keel en tranen in de ogen. Echt genoten!!  En ook mijn gasten (buren) in de zaal. En wat ze vooral zo mooi vonden: het opstaan van alle deelnemers…. Dat gaf een prachtige wave door de ruimte. Hadden jullie dat al eerder gehoord ?"
Bep Jongste, Grootkoor Amersfoort.

1000 Stemmen Concert.
"Zingen maakt blij. Wat was het weer een feest de afgelopen maanden en zondag in het bijzonder. Inmiddels zijn we een paar dagen verder maar nog steeds spelen de liederen in mijn hoofd en zing ik af en toe gewoon hard mee. De beide solisten waren geweldig, wat een feest met Leonardo zo bevlogen en gepassioneerd als hij was en met de drie muzikale begeleiders is het altijd mooi. En voor dit jaar had ik mijn vader en zoon uitgenodigd en zij hebben genoten. Mijn vader was zelfs ontroerd bij sommige nummers. Na afloop nog even heerlijk gegeten als afsluiting.
Etty en Nan, dank voor de inspiratie, succes met de kerstconcerten en alle andere activiteiten. Volgend jaar hoop ik DV weer bij het 1000 stemmenkoor te zijn."
Andre Renkema, Grootkoor Gelderland.

1000 Stemmen Concert.
"Wat was het weer een belevenis en een eer om mee te zingen met de 1000 Stemmen. Mijn familie heeft net als andere jaren ontzettend genoten, mijn zoon heeft zelfs met tranen in de ogen genoten van de prachtige liederen, elk jaar met veel ontroerende verrassingen. Hij kijkt al uit naar volgend jaar en vraagt zich af, is dit nog wel te overtroeven. Bedankt voor het organiseren en het vele werk onder spanning dat jullie hebben verricht."
Annie Schrijvers, Grootkoor Amsterdam.

1000 Stemmen Concert.
"De generale repetitie omschreven jullie als een zeer inspirerende dag en jullie spraken de verwachting uit, dat het concert met zo'n geweldig koor en topsolisten zeker een belevenis zou worden. Het was voor mij heel veel meer dan dat en dan wil ik niet onbelicht laten, dat jullie aandeel hierin altijd weer van onschatbare waarde is en afgelopen zondag zelfs een beetje meer! Altijd is alles zó zorgvuldig tot in de puntjes voorbereid en ik heb enorm veel respect voor jullie professionaliteit zowel op de momenten, dat het goed gaat maar ook op de momenten, dat je te dealen hebt met factoren, waarop je geen invloed hebt. Er gebeurde veel, heel veel, vooral heel veel moois. Bij het eerste solo optreden van Sterre had ik een eerste kippenvel moment en raakte ik geroerd. Het is niet bij dat ene moment gebleven...

Dank jullie wel Etty, Nan, Rob, Martin, Martin, Ypie, Sterre, Leonardo, zanggenoten, publiek en alle mensen achter de schermen, waarvan ik de namen niet ken, maar die bijgedragen hebben aan een unieke memorabele belevenis voor heel veel mensen. Met een glimlach ben ik gaan slapen en met een glimlach ben ik vanmorgen wakker geworden. Het nagenieten gaat nog even door en ik kijk nu al uit naar een mooi kerstconcert in Musis Arnhem."
Pieternel Pieters, Grootkoor Gelderland.

Koorreis Portugal 2023.
"Een weekje in Lissabon en Cascais met Grootkoor. Een heerlijke en mooie stad om te ontdekken. Veel gewandeld, veel gezien, gezongen in de kathedraal van Sé en de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van de Martelaren en tijdens de Heilige Mis in de Boa Novakerk in Estoril en de Igreja de Misericórdia in Cascais. We bezochten Sintra en het Nationaal Paleis in Mafra en gingen ook naar het meest westelijke punt van Europa (Cabo da Roca). Persoonlijk hoogtepunt: dolfijnen kijken in de Atlantische oceaan, een onvergetelijke en geweldige ervaring. Bedankt Etty, Ypie, Nan en Martin voor een geweldige koorreis."
Simone Teunissen, Grootkoor Zwolle.

Kerstproject 2023.
"Heel veel dank en zeker voor de heerlijke repetitieavond die we gisteren in Den Bosch hebben gehad! Jullie tomeloze energie is wonderbaarlijk, maar snap ik ook wel naar mijn eigen energielevel kijkend na zo’n avond! Heb het zingen erg gemist".
Chantal Engbers, Grootkoor Noord-Brabant.

Grootkorendag.
"Wat een geweldige Grootkorendag hebben we gehad. We hebben genoten, het was goed verzorgd met heerlijk eten. Echt heel gezellig. We zijn nu op de terugweg en de dames achterin de auto hebben veel lol met de Lax Vox Methode."
Ingrid Ellermann, Tine Smeenk, Anneke Buwalda, Grootkoor Drenthe en Ria Winters en Leny van Dieren, Grootkoor Amsterdam.

Een geweldige dag.
"Wat een geweldige dag was het gisteren. Ik heb ontzettend genoten van alles. De ontmoeting met alle bekende gezichten, het samen zingen van veel mooie nieuwe stukken en het plezier tijdens de workshop van Henk Poort, het was in één woord fantastisch. Dank jullie wel. Ik verheug me al op de repetities voor het duizend stemmen concert."
Hanneke Schrijver Dijks, Grootkoor Drenthe

Bijzondere ervaring.
“Op de valreep van kerstavond wil ik jullie toch even laten weten dat jullie mijn grote wens hebben laten uitkomen door het kunnen meezingen in jullie koor. Dit tezamen met Henk Poort, de organist en pianist en jullie samengestelde programma was voor mij en met dan bijzondere ervaring,  waar ik de hele dag al vol van ben.
De gedachte om de aandacht te geven aan onze Oekraïne medemens heb ik zo prachtig vertaald gezien in een meiske op de eerste rij. Zij was zichtbaar verrast door 'ons' lied en zong mee. Aan haar gezicht was de blije emotie van haar gezicht af te lezen. Deze ervaring maakte  de avond compleet en mooi. Dank, dank, dank!! Fijne dagen en al het goede voor 2023”.
Jelleke van der Koot, Grootkoor Amersfoort.

Kerstconcert 2022.
"Wat was het een mooie avond gisteren in Musis Sacrum. Ik heb erg van genoten. Voor mij het tweede hoogtepunt met Grootkoor na het concert in het Concertgebouw. Ik wil jullie bedanken voor jullie kennis en jullie enthousiasme waarmee jullie zowel de repetities als de uitvoering leiden. In één woord geweldig!
Ik wens jullie voor de komende week nog vele mooie concerten toe en kijk uit naar een mooi en muzikaal 2023."
André Renkema, Grootkoor Gelderland.

Wat een sfeer in het Concertgebouw.
"De dag van gisteren stroomt nog door mijn aderen. Voor de eerste keer opgetreden in het Concertgebouw in Amsterdam met het Grootkoor. Wat een feest en wat een sfeer. Dat laatste vond ik al tijdens de repetities, alleen maar behulpzame en belangstellende medezangers. Niemand is beter, niemand is minder. En met de  berg ervaring van jullie beiden in het organiseren, was alles voor deze concertdag dan ook tot in de perfectie geregeld. Heerlijk, we hoefden alleen maar aan het zingen te denken. Haha…. en aan een boterhammetje voor in de pauze. Jullie zijn geweldige motors om dit zo voor elkaar te krijgen. Vandaar mijn lieve Etty en Nan bij de start van deze mail. Echt gemeend. Aan zoveel dingen moeten denken en dan ook nog de tijd nemen om hier en daar een praatje te komen maken met een paar van de 1000 zangers.  Het is een dag waar je niet over uitgepraat raakt. De vrolijkheid, de grappen tussendoor, het je helemaal geven in de muziek, heerlijk. En dan Tania Kross en Henk Poort. Je voelt je helemaal trots dat zij op “mijn” koor komen zingen. Verrukkelijk. En ja, de adrenaline bruist nog steeds na. Dank jullie wel. Dat moest ik even kwijt."
Margie Dill, Grootkoor Zeeland.

Een overweldigende ervaring.
“Ik moest even bijkomen van de overweldigende ervaring die ik heb opgedaan.
Wat hebben jullie in een relatief korte tijd een geweldig concert met ons weten op te zetten. Complimenten!! En het was een bijzonder leuke en gezellige ervaring om eraan mee te doen. Daar ben ik zelf ook een beetje trots op. Het was heel bijzonder om in dit wereldberoemde Concertgebouw te mogen zingen, met jullie op de bok en die fantastische pianisten en organist en natuurlijk die uitzonderlijke zangkwaliteiten van Tania Kross en Henk Poort!
Etty en Nan, dank dat jullie aan zoveel muziekliefhebbers deze gelegenheid geven. En volgend jaar doe ik graag weer mee. Geniet zelf ook nog even na van jullie inspanning!”
Leon Hendriks, Grootkoor Amersfoort.

Geheel buiten mijn comfortzone.
“Het was voor mij de eerste keer dat ik deel heb genomen aan het Grootkoor. Het was een bijzondere ervaring, geheel buiten mijn comfortzone en genre. Maar wat heb ik van genoten. Ik ben nog steeds onder de indruk van afgelopen zondag in het Concertgebouw. Heel erg bedankt voor dit prachtige concert!”
Wilma Groeneveld, Grootkoor Amsterdam.

Een prachtige dag.
"Het was een prachtige dag en het was heerlijk om met zoveel koorleden en solisten te zingen. Ook jullie enthousiasme in het dirigeren geeft veel energie. Dankjewel hiervoor maar ook dankjewel dat jullie alles zo goed hebben geregeld en wij deze kans krijgen. Mijn complimenten hiervoor. Nu op voor het kerstproject!"
Mineke Gerdes, Grootkoor Drenthe.

Heel erg bedankt.
"Heel veel dank dat jullie het mogelijk maken en de durf hebben om zo een prachtig concert te organiseren. Ik heb gisteren weer erg genoten en vind het heel bijzonder om in het Concertgebouw te zingen. Ik zit ook heel regelmatig in de zaal bij een concert, maar op het podium zitten en meezingen is het helemaal. Ik verheug me heel erg op het Kerstconcert en als echte Amsterdamse in de Westerkerk zingen is uiteraard een soort droom die uitkomt!"
Marijke Ruiter, Grootkoor Amsterdam.

Een gelukkige sopraan.
"Wat heb ik in het Concertgebouw genoten. Het was de eerste keer dat ik meedeed en het was in één woord fantastisch. De toetsenisten, de solisten en alle andere koorleden. Wat een geweldige ervaring om dit in het Concertgebouw te mogen doen. Ik voel me bevoorrecht dat ik erbij mocht zijn. Daarom wil ik u héél erg bedanken. Want zonder u beiden was dit niet tot stand gekomen. Met vriendelijke groet van een heel gelukkige sopraan."
Hanneke Schrijver-Dijks, Grootkoor Drenthe.

Moe, maar enorm voldaan.
"Ik ben net weer thuis. Moe, maar enorm voldaan. Wat een fantastische ervaring om met het Grootkoor in het Concertgebouw te zingen! Wat een sfeer, wat een geweldige solisten, pianisten en niet te vergeten organist Martin Mans. Maar het allerbelangrijkste jullie Etty en Nan: wat een topprestatie om 1000 mensen te laten samen zingen, met slechts een paar repetities en dat alles in een zeer ontspannen en gemoedelijke sfeer. Ook groot respect voor de organisatie, zoals met het busvervoer. Graag tot een volgende keer en ontzettend bedankt!"
Jan Hendrik Potze, Grootkoor Groningen

Mijn kleindochter bedankte me.
"Allereerst mijn compliment voor het werk wat jullie hebben verzet. Goede organisatie en een repertoire waarvan ik en ook mijn dochter en kleindochter hebben genoten. Zij waren enthousiast over het programma en natuurlijk over de solisten. Het was voor mij voor het eerst dat ik aan het 'Concertgebouw-project' heb meegedaan. In de bus tijdens de terugreis heerste ook een uitgelaten stemming. Zo van "Wir haben das geschaft", blij dat het goed ging en dat het achter de rug was. Persoonlijk had ik twee bange momenten waarbij ik dacht, Oei, komt het wel goed? Maar... het kwam wel goed en het programma liep soepel door. Ik ben blij dat ik dit mee mocht maken en zelfs mijn kleindochter bedankte me."
Liba Noya, Grootkoor Groningen

Een fantastische middag.
"Ik kijk terug op een fantastische middag in Amsterdam. Mijn eerste uitvoering sinds ik bij het Grootkoor zing. Ik stond regelmatig met kippenvel te zingen en te luisteren. Het was top! Dank je wel voor deze kans om te zingen met 1000 stemmen en de prachtige solisten. Nu is het tijd voor het kerstconcert. Tot donderdagavond in Amersfoort. Ik heb er zin in."
Renée vd Beek, Grootkoor Amersfoort