Recepten
Advocaat
Ingrediënten voor 1 fles advocaat
250 g eierdooiers (zijn er ongeveer 15 stuks)
250 g suiker
een mespuntje zout
1 vanillestokje, uitgeschraapt en in stukjes gehakt
250 ml wodka
Bereidingswijze
Kluts de dooiers met de vanille, het zout en de suiker in een kom, boven een pan kokend water (au bain marie). Giet de wodka erbij en blijf roeren tot de massa 62 graden heeft bereikt. Zet dan de kom onmiddellijk in een kom ijswater en laat de advocaat al roerend terug koelen om klonteren te voorkomen. Zeef de advocaat en giet deze in een fles met wijde hals. De advocaat is ongeveer vier weken houdbaar in de koelkast. Heerlijk met een toefje slagroom!
Amarettotaart
Ingrediënten
250 g amarettikoekjes, fijngemalen
100 g ongezouten boter, gesmolten
250 ml melk
175 g witte marshmallows
1 el oploskoffie
2 el Amaretto (amandellikeur)
500 ml slagroom
1 zakje klop-fix
2 el geroosterd amandelschaafsel
Gesmolten pure chocolade (voor de garnering)
springvorm van 24 cm Ø
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170ºC. Meng de koekkruimels met de boter en druk het gelijkmatig uit in de vorm, maak de wand niet hoger dan 2½ cm. Bak de taartbodem in 5-7 min. goudbruin en laat afkoelen. Verwarm in een pan op laag vuur de melk met de marshmallows en roer tot de marshmallows gesmolten zijn. Voeg de oploskoffie en likeur toe en roer het mengsel glad. Laat helemaal afkoelen. Klop 150 ml van de slagroom tot stijve pieken en spatel de room door het geheel afgekoelde marshmallowmengsel. Schenk de vulling op de taartbodem en laat in de koelkast 2 uur opstijven. Klop de rest van de slagroom met het zakje klop-fix stijf en schep nonchalant op de taart. Strooi het amandelschaafsel over de taart en sprenkel de gesmolten chocolade erover.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Klassieke Appelbol
Vroeger hielp ik mijn vader vaak in de bakkerij en één van mijn lievelingsproducten was de appelbol. Wij schilden de appels, boorden ze uit en legden die op het bladerdeeg. De appels vulden we met een mengsel van kaneelsuiker en dan werd de bovenkant dicht gesmeerd met een klein beetje amandelspijs. Daarna werd het deeg eromheen gevouwen en dat was een heel precies werkje. Als ik nu de geur van warme appelbollen ruik, zie ik de beelden van de bakkerij weer voor me.
Ingrediënten voor 8 stuks
8 appels, kleine Jonagold of Elstar
1 pak roomboter bladerdeeg van Koopmans
100 g kaneelsuiker
100 g amandelspijs
Water
Kristalsuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 ℃. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Ontdooi 8 plakjes bladerdeeg van 12 x 12 cm. Smeer de plakjes licht in met water. Leg de geschilde appel in het midden van een plakje bladerdeeg. Strooi in elk gat een beetje kaneelsuiker en dek ze af met een klein beetje amandelspijs. Vouw de plakjes bladerdeeg zo dicht dat ze de appel helemaal omsluiten. Keer de appelbol om en leg met de naad naar beneden op een bakplaat. Bestrijk de bollen met eigeel en bak ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.
Bokkenpootjes
Dit heerlijke koekje kwam voorbij in het tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ en was voor mij een uitdaging om dit koekje eens te maken. Het resultaat was verbluffend, zo'n lekker koekje....een aanrader dus! Het bokkenpootjes vindt haar oorsprong in Tuitjenhorn. De bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel; het eten van een bokkenpootje zou de herdachte overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals. Oorspronkelijk werden de koekjes gevuld met abrikozengelei, maar ik heb gekozen voor een lekkere mokkacrème.
Bokkenpootjes (ongeveer 25 stuks)
Ingrediënten
Bokkenpootjes:
60 g fijne suiker (voor de eiwitten)
3 eiwitten (100 g)
100 g amandelmeel
100 g fijne suiker (voor bij het meel)
100 g amandelschaafsel
20 g patentbloem
Snufje zout
Vulling van mokkacrème:
100 gram boter, op kamertemperatuur
25 gram poedersuiker
100 gram custardpudding (150 ml melk,15 g suiker,15 g custard)
30 ml zeer sterke espresso
Chocolade:
250 g pure chocolade
Bereidingswijze
Maak allereerst de banketbakkersroom door de custard en de suiker met een beetje melk tot een dun papje te roeren. Verwarm de rest van de melk tot aan het kookpunt. Giet wat hete melk bij het custardpapje en giet het verwarmde custardpapje dan bij de resterende melk in de pan. Laat dit ca 3 minuten voorzichtig doorkoken. Doe de banketbakkersroom in een platte schaal, dek af met huishoudfolie en laat volledig afkoelen (niet in de koelkast).
Verwarm de oven voor op 170ºC hetelucht (of 185ºC onder- en bovenwarmte).
Meng 100 g suiker, bloem en amandelmeel. Dit wordt ook wel broyage genoemd, een mengsel van amandelmeel en suiker met een verhouding van 1: 1. Ontvet de mengkom met een beetje citroensap op een stuk keukenpapier. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Als de eiwitten vlokkerig worden voegt u een beetje suiker toe. Klop op gemiddelde stand tot de suiker is opgenomen. Voeg dan pas een volgende beetje suiker toe. Als alle suiker helemaal is opgenomen, gaat u het amandelmeel er door spatelen met een metalen lepel. Doe dit rustig, zodat je niet alle lucht uit het eiwit roert.
Teken op het bakpapier enkele horizontale lijnen, met een afstand van 6 cm en daaronder 2 cm etc. Schep het beslag in de spuitzak (met een glad spuitmondje van min. 1 cm) en spuit kleine bergjes van ca. 2 cm doorsnede, verticale streepjes van ca. 6 cm (voor bokkenpootjes). Houd voldoende afstand, want de koekjes zetten tijdens het bakken nog uit. Bestrooi de streepjes beslag met amandelschaafsel (wel eventjes met de hand fijn kneden). Bak de koekjes in 15 minuten gaar. Let op, dat de koekjes niet te donker mogen worden. Laat daarna de koekjes helemaal afkoelen en draai ze vervolgens om.
Voor de mokkacrème gaan we de boter en het poedersuiker mengen en loskloppen. Voeg vervolgens de espresso toe en 100 g afgekoelde custardpudding. Wanneer het een glad geheel is kan het in een spuitzak. Spuit een mooi reepje op de koekhelften en plak de beide helften op elkaar. Leg de koekjes in de koelkast in de koelkast (dan wordt de botercrème harder).
Hak de chocolade fijn en doe 2/3 in een kommetje. Smelt de chocolade au bain-marie of op een lage stand in de magnetron, zodat hij niet verbrandt. Gesmolten chocolade heeft een temperatuur van ongeveer 40-45 graden. Door er nu de overige chocolade bij te voegen en te roeren tot het gesmolten is, koelt de chocolade af tot een temperatuur van ca. 32 graden. Als hij nu stolt, krijgt de chocola een mooi glanslaagje. Doop nu de koekjes in de chocolade, laat even uitdruppen en leg ze op op een rooster. Zet de bokkenpootjes nog even koud zodat de chocolade hard kan worden en serveer daarna op een schaaltje.
Broodkrans
Ingrediënten
375 g Patentbloem, Amerikaanse bloem of T45
6 g droge gist
5 gram zout
45 g kristalsuiker
½ tl kaneelpoeder
240 g water, temperatuur 20-25 graden
60 g roomboter, op kamertemperatuur
Vulling:
Chocoladepasta
25 g gehakte hazelnoten
Extra:
Losgeklop ei voor het afstrijken van de krans
Gesmolten boter
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een kom. Let op! Gist en het zout niet bij elkaar, maar ieder aan de kant. Als laatste toevoegen 2/3 van het water. Kneed het geheel in 20 minuten tot een soepen deeg en doe er dan tijdens het kneden in gedeeltes het laatste water erbij. Bol het deeg op en laat het deeg in een ingevette kom tot ongeveer 45 minuten rijzen (de kom wel even afdekken met plasticfolie).
Duw het deegstuk plat en rol tot een rechthoek van ongeveer 40 x 30 centimeter. Smeer de chocoladepasta en de gehakte hazelnoten op het deeg. Houd ongeveer 1 centimeter van de buitenste rand vrij. Rol het deeg langs de lange kant op en snijd over der lengte het deeg volledig door, behalve aan de bovenkant (2 – 3 cm). Leg één vlecht over de andere vlecht en dan die weer over elkaar en zo ontstaat er een mooie vlecht. Rol de vlecht op tot een krans en de uiteinden aan elkaar vast door goed in het deeg te knijpen. Leg de krans op een vel bakpapier op de bakplaat, strijk af met een losgeklopt ei en laat de krans ongeveer 60 minuten na rijzen. Verwarm de oven op 200 graden (boven en onderwarmte). Bak de krans op 200 graden in ongeveer 20 minuten gaar. Haal de krans uit de oven en bestrijk de krans met gesmolten boter. Laat de krans afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
Courgettesoep met kip
Ingrediënten
1 grote courgette
1 aardappel
7 dl water
1½ tablet kippenbouillon
Kipfilet
1 t knoflook
200 dl crème fraîche
Verse tijm en peterselie
Peper en zout
Bereidingswijze
Het koude water met de kipfilet en bouillonblokjes aan de kook brengen en nog 20 min. zachtjes laten doorkoken. Vervolgens de kipfilet eruit halen en in kleine stukjes snijden. De courgette afspoelen en in kleine blokjes snijden. Giet een scheutje olijfolie in een pan en roerbak de courgette. De uitgeperst knoflook en een paar takjes verse tijm erbij doen en alles een paar min. laten pruttelen. De courgettemassa bij de bouillon doen, samen met de in kleine blokjes gesneden aardappel. Met de deksel op de pan laten doorkoken totdat de aardappel gaar is. Op smaak brengen met een snufje zout en peper. De gehele massa met de staafmixer fijn malen. Alles door de zeef doen en tot slot de crème fraîche toevoegen en goed met de garde doorroeren. Eventueel de soep nog wat meer op smaak brengen met wat peper. De soep serveren met de stukjes kip en een beetje peterselie.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Eierlikeur
Deze eierlikeur is eigenlijk advocaat, maar dan met een twist. Heerlijk romig van smaak en zeer geschikt als nagerecht, met ijs en slagroom. Oorspronkelijk is eierlikeur typisch voor de Lage Landen. In Oostenrijk wordt de eierlikeur verwarmd en geserveerd met slagroom en draagt de naam ‘Heisse Oma’.
Ingrediënten
10 eidooiers
1 zakje vanillesuiker
200 g fijne suiker
200 g brandewijn
1 blikje gecondenseerde melk
Bereidingswijze
Scheid de 10 eieren het eigeel en het eiwit. Doe het eigeel in een kom en schep daar de suiker door. Klop het eigeel met de suiker tot een luchtige massa, totdat de kleur van het eigeel steeds lichter wordt. Doe de gecondenseerde melk in een andere kom en meng dit met de brandewijn.
Zet een pannetje met kokend water op en zet de kom met het eiermengsel daar bovenop (au bain marie). Giet het melk-brandewijn mengsel bij het eiermengsel en blijf roeren tot de massa 62 graden heeft bereikt. Zet dan de kom onmiddellijk in een kom ijswater en laat de eierlikeur al roerend terug koelen om klonteren te voorkomen. Zeef de eierlikeur en giet deze in een fles met wijde hals. De advocaat is ongeveer vier weken houdbaar in de koelkast. Heerlijk met ijs en een toefje slagroom!
Frambozentaartjes
Ingrediënten voor het deeg, 10 taartjes
300 g bloem
75 g lichtbruine basterdsuiker
200 g roomboter, ongezouten
2 eidooiers
2 el koud water
2 tl vanille-extract
Taartvormpjes ø 10 cm
Bakpapier en bonen voor het blind bakken
Vulling
Banketbakkersroom
3 bakjes frambozen
Abrikozengelei
Bereidingswijze
Zeef de bloem in een grote mengkom en roer de suiker erdoor. Wrijf de boter erdoor tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Maak in het midden een kuiltje en voeg de rest van de ingrediënten toe. Meng alles tot een glad deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en vorm er een bal van. Dek het deeg af met plasticfolie en leg het voor gebruik tenminste 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg weer uit op een met bloem bestoven werkblad, steek met een ronde vorm de stukjes deeg uit en bedek hiermee in de ingevette vormpjes. Met de vingers goed aandrukken en overtollig deeg wegsnijden. Vervolgens met een vork gaatjes prikken in de bodem. Zet het deeg 15 minuten in de koelkast of vriezer, zodat het deeg straks tijdens het bakken niet krimpt. Bedek de bodem en zijkanten van het deeg bakpapier en vul deze met bakbonen, zodat het deeg niet gaat rijzen, we noemen dit blind bakken.
Bak de taartjes in een op 180 °C voorverwarmde oven 12 minuten tot het deeg net stevig is. Verwijder papier en de bakbonen en bak het deeg nog eens 5 tot 10 minuten, tot de bodem droog en knapperig is en de bovenste randen goudbruin zijn. Deeg dat overblijft kunt u maximaal zes weken in de diepvries bewaren.
Ingrediënten banketbakkersroom
½ l volle melk
2 eidooiers
100 g fijne suiker
45 g custardpoeder
½ vanillestokje
Mespuntje zout
Banketbakkersroom wordt ook wel Crème Pâttisière genoemd. 400 ml melk in de pan en verwarmen. Snij het vanillestokje in de lengte door, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de melk. Vervolgens ook het stokje toevoegen. Klop de eidooiers en suiker in een grote kom tot een licht gekleurd, luchtig geheel. Voeg de custardpoeder toe en de overgebleven koude melk en klop het nogmaals goed door. Giet de warme melk voorzichtig bij het eimengsel terwijl u roert en klop alles goed door, het vanillestokje verwijderen. Giet het mengsel terug in de pan en roer op laag vuur tot het zachtjes begint te koken. Laat de room 2 minuten koken. Haal hem van het vuur en laat afkoelen. Doe de koude room in een spuitzak en vul de bodem van de taartjes.
De frambozen in een vergiet afspoelen en laten drogen. Zet de frambozen mooi rechtop in de room en strijk ze af met de abrikozengelei.
Abrikozengelei
Abrikozenjam verdunnen met een beetje water en aan de kook brengen, een beetje poedersuiker erbij doen, goed roeren en direct gebruiken.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Fryske Dúmkes
Fryske dúmkes zijn kleine maar overheerlijke Friese koekjes voor bij de koffie of bij de thee. Ze ontlenen hun fijne smaak aan de ingrediënten: amandelen, basterdsuiker, anijszaad, rum en kaneel. De naam “dúmkes” is naar schijnt afkomstig van het oude gebruik om direct na het bakken de duim in het nog zachte deeg te drukken en er zo een ‘handtekening’ op te zetten en om de speciale vorm aan het dúmke te geven.
Ingrediënten
115 gram roomboter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
1 gram zout
1 theelepel rum
1 mespuntje kaneel
1 theelepel anijspoeder
15 gram anijszaad
50 gram gehakte amandelen
175 gram Zeeuwse bloem
1 theelepel bakpoeder
1 losgeklopt ei
extra nodig: ingevette bakplaat of bakpapier
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 160 °C.
Kneed de boter, suiker, zout, de rum, kaneel, anijspoeder en -zaad goed door elkaar. Voeg de melk toe, kneed verder door en voeg de gehakte amandelen toe. Daarna kan de gezeefde bloem met het bakpoeder erbij gedaan worden. Kneed verder tot een homogene massa. Druk het deeg plat, pak het in plasticfolie en laat het 60 min. opstijven in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, tot een lap van 24 x 30 x 1 centimeter dik. Bestrijk de bovenkant van de reepjes deeg met het losgeklopte ei. Snijd de reepjes in stukjes van 4 x 2 cm. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 20 minuten lekker lichtbruin en gaar. Koekjes direct uit de oven aan een kant met de duim indrukken. Koekjes op een rooster laten afkoelen.
Gemberkoekjes
Ingrediënten voor 45 koekjes
Ingrediënten
200 g roomboter, zacht
125 g witte basterdsuiker
15 g vanillesuiker
3 g zout
250 g Zeeuwse bloem
200 g gekonfijte gember, fijngehakt
½ ei, losgeklopt
30 g kristalsuiker, voor de garnering
Extra nodig
Bakpapier, 2 bakplaten, huishoudfolie, uitsteker Ø 4/5 cm
Bereidingswijze
Doe de zachte boter samen met de witte basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout in een kom. Meng deze ingrediënten door elkaar. Zeef de Zeeuwse bloem boven het mengsel in de kom en kneed deze erdoor tot een samenhangend deeg. Vorm van het deeg een bal en verpak deze in huishoudfolie. Laat de deegbal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte). Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 tot 4 millimeter dik. Snijd met een scherp mes vierkantjes van circa 4 bij 4 centimeter uit het deeg of gebruik een koekjes uitsteker. Bestrijk de bovenkant van koekjes met het losgeklopte ei en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaten, waarbij er voldoende tussenruimte vrij blijft. Bedek de koekjes met de fijngehakte gember. Niet te zuinig met de gember, want dit maakt het koekje juist zo lekker. Bestrooi de gember met de kristalsuiker.
Bak de koekjes in circa 14-15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna voorzichtig op een taartrooster om helemaal af te koelen.
Gevulde ananas met kip & cashewnoten
Ingrediënten voor 2 personen
1 ananas
1 kipfilet
1/2 rode paprika
1 sjalotje
1 tl kerriepoeder
1/2 appel
35 g cashewnoten (ongezouten)
1 ei (hard gekookt)
2 el mayonaise
1/2 zakje veldsla
Peper en zout
Bereidingswijze
De ananas doormidden snijden, de inhoud voorzichtig eruit snijden en de harde kern van de ananas verwijderen. De stukken ananas in blokjes snijden. Kipfilet in blokjes snijden en bestrooien met wat kipkruiden. De paprika, appel en het sjalotje snijden. Vervolgens boter of olijfolie in de pan en het sjalotje fruiten, kerriepoeder en de kip toevoegen en egaal bruin braden. Als laatste de paprika, appel en ananas erbij en nog eventjes 5 min. op een laag pitje laten staan. De cashewnoten 15 minuten in de oven op 160 graden bruin laten worden. De massa uit de pan overgieten in een grote kom en de sla, mayonaise en cashewnoten erdoor mengen. Op smaak brengen met peper en zout. De inhoud in de twee lege ananashelften scheppen en decoreren met plakjes ei.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Gevulde eieren
Ingrediënten voor 20 gevulde eieren
10 verse eieren
120 g roomboter
60 g mayonaise
2 el slagroom
100 g geraspte oude kaas\peper en zout
kerriepoeder
worcestersaus
garnering
Bereidingswijze
Klop de eieren hard. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze. Snijd ze in de lengte doormidden. Snijd aan de onderkant een heel klein stukje af, zodat ze niet wiebelen. Haal de dooiers uit de eieren en wrijf ze door een zeef. Klop de boter zo luchtig mogelijk op. Klop de gezeefde dooiers door de boter en doe de mayonaise en room erbij. Nog even flink doorkloppen. Op smaak brengen met peper, zout, kerriepoeder en een paar druppels worcestersaus. Met een mes de geraspte kaas nog fijner snijden en toevoegen aan de eiercrème. Spuit met een spuitzak rozetjes van de eiercrème in de halve eieren en garneer ze met een kappertje, peterselie of kaviaar.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Gevulde paprika met tomaat & ansjovis
Ingrediënten
Paprika's
Kleine tomaatjes,
Ansjovis
4 el olijfolie
2 el balsamico/wijnazijn
1 t. knoflook
Peper en zout
Basilicum
Bereidingswijze
De paprika’s in vieren snijden en zaadlijsten en zaadjes verwijderen. De tomaatjes halveren of ook in vieren snijden en mengen met de olijfolie, wijnazijn/balsamico en de geperste knoflook. Klein beetje peper er over heen strooien. De tomaatjes over de paprika's verdelen en de ansjovis er bovenop leggen (even afspoelen onder de kraan). De paprika op een ingevette bakplaat ruim 20 min. in een voorverwarmde hete oven ( 200 / 220 ℃ ) laten garen. De puntjes en randen van de paprika mogen iets bruin worden. Als de paprika’s klaar zijn doen we er tot slot de fijngehakte basilicum over.
Een koud of warm voorgerecht of als een heerlijk Italiaans hapje. Buon Appetito!
Kookvideo
Klik hier voor de kookvide
Gevulde sinaasappels
Ingrediënten voor 8 personen
8 g gelatine
4 grote sinaasappels
300 g sinaasappelsap, vers geperst
sap van 1 citroen
100 g suiker
400 g slagroom, lobbig
Decoratie
Slagroom, gezoet en stijfgeklopt
1 sinaasappel, in dunne plakjes
Bereidingswijze
Snij de sinaasappels doormidden. Pers ze uit, schraap ze leeg en bewaard de lege schillen. Week de gelatine in 80 g sinaasappelsap. Verhit dit vervolgens tot 60 °C, totdat de gelatine helemaal is opgelost.
Roer de rest van het sinaasappelsap, het citroensap en de suiker erdoor. Laat het mengsel afkoelen en spatel daarna de lobbige slagroom erdoor.
Vul de halve sinaasappels met het mengsel. Zet ze minstens 3 uur in de koelkast om de vulling te laten opstijven. Versier ze eventueel met een rozetje slagroom en een schijfje sinaasappel.
Hazelnootschuimtaart
Ingrediënten voor het schuim
100 g eiwit (van ca. 3 eieren) op kamertemperatuur
mespunt zout
165 g fijne kristalsuiker
110 g poedersuiker
110 g hazelnoten zonder vlies, gemalen
Vulling en afwerking
450 g slagroom
45 g fijne kristalsuiker
15 g mokka-extract, zelf gemaakt van:
13 g zeer sterke, warme espressokoffie, 4 g bruine suiker, 1 g Nescafé oploskoffie
25 g hazelnootpaté (16 g geroosterde hazelnoten, 10 g fijne kristalsuiker)
150 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
45 g poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 120 ℃. Ontvet een metalen kom en de gardes van je mixer goed! Ieder spoortje van vet, zetmeel of reinigingsmiddel zal het stijfkloppen van je eiwitten (ernstig) bemoeilijken. Zorg er ook voor dat de eiwitten geen spoortje eigeel bevatten. Klop de eiwitten met het snufje zout wit en schuimig. Voeg daarna beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe en klop verder tot een stevig, glanzend schuim dat in pieken blijft staan. Spatel voorzichtig de poedersuiker door het stijfgeslagen eiwit, zodat je de ingeslagen lucht behoudt. Spatel vervolgens de hazelnoten voorzichtig door het eiwit. Doe het hazelnoot-eiwitmengsel in een spuitzak met een groot, glad spuitmondje.
Spuit twee cirkels met een diameter van 24 cm en een dikte van 1,5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de plakken schuim gedurende 45 minuten in de oven drogen. Laat af en toe wat vocht ontsnappen door de ovendeur te openen. Als de plakken goed droog aanvoelen, deze laten afkoelen op een rooster.
Maak nu het mokkaextract: roer de bruine suiker en de Nescafé door de hete espresso tot deze helemaal zijn opgelost.
Maak nu de hazelnootpaté: doe de geroosterde hazelnoten en de suiker in een keukenmachine en maal fijn tot er een dikke pasta is ontstaan. Klop de slagroom met de suiker goed stevig. Spatel voorzichtig het mokkaextract en de hazelnootpaté door de slagroom. Spuit een deel van de slagroom met een spuitzak op de afgekoelde plak hazelnootschuim zodat dit de hele plak bedekt. Dek af met de tweede hazelnootschuimplak. Bestrijk met een spatel of een glaceer mes de taart met een heel dun laagje slagroom. Bedek de taart aan de boven- en zijkant met de gehakte hazelnoten. Spuit tot slot een paar sierlijke rozetten (met een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 15 mm) met de overgebleven slagroom. Bestrooi met wat poedersuiker en zet een paar uur weg in de koelkast. Deze taart is een dag na het maken het lekkerst!
Hutspot met mosterd & rucola
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg aardappelen (kruimig)
700 g winterpeen
300 g gesneden uiringen
1 el mosterd (grove)
1 zakje rucola (70 gr.)
Klontje boter
Peper en zout
Bereidingswijze
De aardappels schillen en in stukken snijden en in een grote pan doen . De winterpeen schoonmaken en in dunne schijfjes snijden en de ui in mooie dunnen ringen. In een ruime braadpan de uitjes 2 min. fruiten met een klontje boter. Vervolgens nog een keer 2 min. met de wortelen erbij, steeds doorroeren. De wortelen en uien gaan boven op de aardappelen in een grote pan, zout en water toevoegen en ruim 20 minuten laten koken. De hutspot afgieten in een vergiet of zeef en het kookvocht opvangen. Nu de massa stampen en de mosterd en een klontje boter toevoegen, even proeven en eventueel nog wat zout en peper erbij doen. Vlak voor het serveren de helft van het zakje rucola er door roeren. Heerlijk met gehaktballetjes en jus!
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Indonesische gehaktballetjes
Ingrediënten
1 kg gehakt
2 boterhammen, casino wit
1 tl knoflook
Scheutje ketjap
1 el tomatenketchup
Scheutje melk
1 ei
1 zakje gehaktkruiden saté van Verstegen
Beetje Bloem
Bereidingswijze
Het ei loskloppen en vermengen met het witbrood, de melk, ketchup, ketjap, knoflook en gehaktkruiden. Dit papje door het gehakt mengen en met een ijsknijper gehaktballetjes scheppen. Deze balletjes mooi ronddraaien en een beetje door de bloem rollen (niet te veel). De gehaktballetjes aanbraden, laten garen in wat jus, anders drogen ze snel uit. Pindasaus maken en klaar is het gerecht.
Dit gerecht is gemakkelijk van te voren klaar te maken en smaakt overheerlijk met stokbrood.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Kip piri piri
Ingrediënten
1 verse kip van de poelier
Zeezout
Ingrediënten piri piri saus:
2 rode pepers
1 kl paprikapoeder (gerookte)
1 tl oregano
4 t knoflook
2 cm gember
1 citroen
200 ml olijfolie
50 g boter
Verse koriander
Bereidingswijze
Kip, plat maken, ruggengraat en staartvet verwijderen en insnijden en pekelen met zeezout. Dan 2 tot 3 uren in de koelkast. Voor het aanbraden de kip uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen.
De rode pepers (zonder pitjes), knoflook, citroensap, paprikapoeder, gember, beetje olijfolie en de oregano in de blender fijnmalen. In een pannetje de boter langzaam smelten met de rest van de olijfolie. Het kruidenmengsel van de rode pepers erbij doen en langzaam laten sudderen.
Grillpan verhitten en de kip op de huid in een beetje olijfolie 3 min. aanbraden, omkeren en weer 3 min. Intussen de kip marineren met de warme saus, ook de andere kant. Vervolgens gaat de kip in de oven 180 ºC , de rest van de marinadesaus in de ovenschaal over de kip gieten. Na 20 min. de kip omdraaien en marinade over de kip uitsmeren. Nog 15 min. in de oven, totdat de kip mooi knapperig is.
De kip uit de oven op een snijplank in stukken snijden. Decoreren met verse koriander.
Serveren met frietjes en salade.
Kwarkbol
Ingrediënten (voor 1 brood, zo’n 8 sneetjes)
200 g rozijnen
250 g bloem
1 zakje bakpoeder
2 eieren + 1 eidooier
250 g volle kwark
50 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 tl zout
2 el melk
Bereidingswijze
Doe de rozijnen in een bakje en schenk er water over dat net van de kook af is. Laat 20 minuten wellen. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Kluts in een andere kom de 2 eieren en meng met de kwark, suiker, vanillesuiker en het zout. Giet de rozijnen af. Doe de rozijnen bij de bloem en schenk ook het kwarkmengsel erbij. Schep met een spatel alles door elkaar, net zolang tot je geen bloem meer ziet en je een plakkerig beslag hebt.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm (18 of 20 cm doorsnede) en vet de randen in met olie. Schep het beslag erin, schuif in de oven en bak 15 minuten.
Meng de eidooier met de melk en bestrijk de bovenkant van de bol ermee. Schuif weer terug de oven in voor weer zo’n 15 tot 20 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en de bol van binnen gaar. Je weet dat de kwarkbol goed is als je er een lange satéprikker insteekt en deze er droog weer uitkomt. Even laten afkoelen en smullen maar!
Linzensoep
Ingrediënten voor 4 personen
150 g rode linzen
750 ml (kippen)bouillon
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 ui
2 teentjes knoflook
0,5 rode peper
1 cm gember
1 tl komijn
1 tl garam masala
4 el zure room
Handje peterselie
Peper en zout|
Olijfolie
Bereidingswijze
Was de linzen in een vergiet onder koud stromend water. Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (excl. zaadjes) fijn. Fruit de ui, knoflook en rode peper aan in wat olijfolie. Voeg de garam masala en de komijn toe. Rasp de gember en bak dit kort mee. Door verhitting komen de smaken uit de specerijen extra vrij.
Voeg de bouillon, de tomatenblokjes en de linzen toe en breng het aan de kook.
Laat de linzensoep ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Tenslotte de zure room erbij doen en met de staafmixer tot een mooie gladde soep pureren.
Breng de rode linzensoep op smaak met wat peper en zout. Garneer de soep wat vers gehakte peterselie.
Moederdagtaart
Een heerlijke Aardbeienkwarktaart, gemaakt in een hartvormige springvorm!
Ingrediënten voor de bodem in de hartvormige springvorm
3 eieren
75 g suiker
4 g citroenschil
65 g bloem
7 g maïzena
5 g bakpoeder
Trempeerlikeur
Bereidingswijze
Voor de bodem bakken we eerst een klassieke kapseltaart. Verwarm de oven op 175 °C. Klop de eieren met de suiker en geraspte citroenschil luchtig op, zo’n 10 minuten op de hoogste stand in de keukenmachine. Zeef de bloem en maïzena en spatel die erdoor. Vet de taartbodem in en giet het beslag erin. Bak de kapseltaart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Vervolgens laat u de taartbodem afkoelen. Nu gaat u met de Kwarkvulling aan de slag.
Ingrediënten kwarkvulling
300 g aardbeien
500 g magere kwark
200 g witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
250 ml slagroom
8 blaadjes gelatine
1 citroen
1 el aardbeienjam
Bereidingswijze
Laat de blaadjes gelatine 5 minuten weken in koud water en pers de citroen uit. Doe het sap in een steelpan, breng aan de kook en zet dan het gas uit. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door het hete sap tot ze zijn opgelost. Snij de aardbeien in stukken en meng dit met de basterdsuiker, vanillesuiker en de aardbeienjam. In de blender of met de staafmixer tot een aardbeienpuree maken. Doe de kwark in een grote kom en meng het gelatinemengsel erdoor. Dan het geheel mengen met de aardbeienpuree en tenslotte de opgeklopte slagroom erdoor. Giet de vulling over de inmiddels afgekoelde taartbodem. Voor een extra fijne smaak de bodem even tremperen met trempeerlikeur! Zet de aardbeienkwarktaart zo’n 3 tot 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Garnering
Verse aardbeien, aardbeienjam en eventueel opgeklopte slagroom.
Verwarm de jam met een klein beetje water in een steelpannetje. Garneer de taart met verse aardbeien en strijk dit af met een laagje warme aardbeienjam.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Paëlla met kip en garnalen
Ingrediënten (4/5 personen)
Gele rijst 325 gram
1 rode paprika
100 g doperwten diepvries
150 g sperziebonen diepvries
100 g chorizoworst
1 ui, 2 tomaten
150 g grote garnalen, schoongemaakt en ontdaan van darmkanaal
500 g kip kluifjes
1 tl paprikapoeder
2 tl oregano
½ tl kurkuma
1 tl knoflookpasta
750 ml kippenbouillon (2 tabl.)
125 ml witte wijn
olijfolie, peterselie, citroen, peper & zout
Bereidingswijze
De paprika’s en ui snijden, tomaten ontvellen en het vruchtvlees in blokjes snijden. 750 ml water met 2 blokjes kippenbouillon verwarmen. De kipkluifjes en garnalen afzonderlijk aanbraden en apart zetten. Let op de garnalen mogen van binnen nog rauw zijn, want ze garen later in de paëlla.
De olijfolie in de grote paëllapan op middelmatig vuur verhitten. Voeg ui en chorizoworst toe en roer gedurende een paar minuten goed door. Voeg de paprikapoeder en oregano toe en daarna de ongekookte rijst. Blus het geheel af met de witte wijn, op hoog vuur! Vervolgens de paprika en de sperziebonen en knoflook toevoegen, goed doorroeren en dan de kippenbouillon erbij. Bewaar nog wat bouillon voor later. De kurkuma (geelwortel) toevoegen voor een intense gele kleur. De kipkluifjes erbij doen en de deksel op de pan. Voor de kooktijd houdt u de tijd van de rijst aan, 8 tot 10 min. Als laatste toevoeging komen de tomatenblokjes, doperwten en de garnalen erbij. Controleren of de rijst nog vochtig is en eventueel de laatste bouillon erbij doen. Zo nodig nog wat zout en peper erbij en de deksel weer op de pan. 10 tot 15 minuten laten staan op laag vuur.
Voor de garnering leggen we bovenop de paëlla de partjes citroen en strooien er wat peterselie over. Serveer het gerecht vanuit de paëllapan. Buen Provecho!
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Pasta met Martine
Pasta maken is een levensstijl en hoewel het woord ‘levensstijl’ ongetwijfeld iets is van dit millennium, ziet u dit terug in het kookfilmpje Pasta met Martine.
Verse pasta is deeg, gemaakt van meel en water. Het is bekend in de meeste culturen en op alle continenten. Droge pasta kent zijn oorsprong in Italië en veroverde vanuit daar de hele wereld. We maken hier een heerlijke Tagliatelle, een eierpasta waarvan de lange slierten worden gemaakt met een pastamachine. De klassieke saus bij Tagliatelle is de Ragù alla Bolognese.
Ingrediënten (voor 3 personen)
300 g bloem type 00
3 eieren
1 el olijfolie extra vergine
1 el zout
50 g geraspte Parmezaanse kaas (als garnering)
Bereidingswijze
Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de eieren in het kuiltje, voeg de olijfolie en het zout erbij. Meng met een vork de eieren met het meel tot het stevig wordt. Kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel koud water of een eigeel toe als het deeg te droog is. Het deeg moet stevig zijn, maar wel te kneden. Kneed nu het deeg 10 minuten door het uit te trekken en dubbel te vouwen tot het een soepel en elastisch deeg is. Als het deeg uiteindelijk zacht aanvoelt en terugveert als je het induwt, is het klaar! Maak een bal van het deeg, pak deze in plasticfolie en laat minimaal een halfuur rusten in de koelkast.
Verwerk het deeg dan verder met de pastamachine. Verdeel de deegbal in kleinere stukjes. Let op! de stukjes deeg op de werkbank onder het plasticfolie afdekken. We beginnen met 1 stukje deeg plat te drukken. Haal de kleine deeglap vervolgens door de pastamachine met de grootste stand. Doe dit twee keer. Daarna zetten we de pastamachine op een kleinere stand en haal de deeglap er weer twee keer door. Vervolgens gaan we steeds een standje dunner en haal de deeglap er één keer door. We stoppen bij stand 2. Haal de dunne lappen deeg nu door de Tagliatelle snijder. Vang de pastaslierten op, vermeng ze gelijk met wat pastameel zodat ze niet aan elkaar plakken en hang ze op een pastarekje.
Heeft u geen pastamachine dan kunt u het pastadeeg ook met de hand uitrollen met behulp van een deegroller en dan met een scherp mes er dunne sliertjes van snijden.
Kook de pasta vervolgens in ruim water met 1 el zout in ongeveer vier tot vijf minuten gaar. Blijven roeren is belangrijk! Verse pasta is in de regel klaar als deze boven komt drijven. Als de pasta klaar is giet je deze af in een vergiet en vang ook wat kookvocht op. Vervolgens doen we de Tagliatelle in de pan met de saus. We gieten een klein beetje kookvocht erbij. Alles goed doorroeren en over de warme pastaborden verdelen. Garneren met de geraspte Parmezaanse kaas. Buon Appetito!
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Perenjam met Tic
Ingrediënten
1 kg handperen (Conference)
50 g verse gember
600 g geleisuiker speciaal
3 citroenen
2 sinaasappels
50 ml Limoncello
Bereidingswijze
Schil de gember en snij hem in zeer kleine blokjes. Daarna 1 min. blancheren in kokend heet water. De peren schillen, het klokhuis eruit snijden en dan in blokjes snijden. Voeg het sap van de citroen en van de sinaasappels toe en breng het geheel, samen met de gember, aan de kook. Daarna een tiental minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Vervolgens het geheel met de staafmixer pureren. De geleisuiker speciaal toevoegen en de jam opnieuw aan de kook brengen. Blijven roeren waardoor de suiker goed oplost. Nog 4 minuten laten doorkoken, zodat de jam gaat indikken. Als laatste de jam afschuimen met de schuimspaan met als eindresultaat een heldere jam.
Check of het stollingspunt bereikt is en voeg als laatste de Limoncello toe. Doe de jam in schone jampotjes. Sluit de potten jam direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Daardoor wordt de jam langer houdbaar: De lucht die in de pot zit gaat zo door de gloeiend hete jam heen naar boven en wordt dan door de hitte van de jam 'gesteriliseerd'.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Pruimenjam met sinaasappel
Ingrediënten
2 kg pruimen (zonder pit)
500 g geleisuiker speciaal
2 sinaasappels
1 citroen
1 tl kaneel
1 steranijs
50 ml rode port
Bereidingswijze
Spoel de pruimn af, halveer ze en verwijder de pit en steeltjes. Doe de pruimen in een grote pan. Boen de sinaasappels en citroen goed schoon. Rasp de schil van de citroen en pers deze uit. Snijd de sinaasappels in schijven, iets uitknijpen. Doe de rasp, schijven en sap bij de pruimen in de pan. Doe ook de steranijs, kaneel en de geleisuiker erbij. Afdekken met folie en een nacht in de koelkast laten staan.
Het mengsel aan de kook brengen en dan 45 min. zachtjes laten pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig zodat er niets aanbrandt. Verwijder de steranijs en de sinaasappelschillen. Met een stamper de jam fijn maken. De jam weer aan de kook brengen en afschuimen met de schuimspaan. Doe dan de stollingstest op een ijskoud schoteltje. Voeg tot slot de rode port toe en de jam is klaar!
Maak de jampotten en de deksels met kokendheet water (15 min. koken) goed schoon. De hete jam in schoongemaakte potten gieten, de deksels op de potten en dan omgekeerd op de theedoek laten afkoelen.
Pruimentaart
Ingrediënten
1 kg pruimen, bijv. Reine Victoria
200 g bloem
1 tl bakpoeder
200 g boter
200 g suiker
2 eieren
Poedersuiker
Abrikozengelei
Springvorm van ø 24 cm
Bereidingswijze
Spoel de pruimen af en snij ze in de lengte door, even draaien en dan zijn de helften los van de pit. De pit eruit halen. Suiker, eieren en de boter mengen en kloppen tot een schuimige massa. Dan de gezeefde bloem er voorzichtig door roeren. Doe 2/3 van het deeg in een grote ingevette springvorm en druk de pruimen erin, voor het midden van de taart een gedeelte van de pruimenhelften nog een keer doormidden snijden. Let op, vruchtvlees naar boven. Vervolgens het laatste beslag over de pruimen doen. Voor de 2e laag pruimen gebruiken we mooie helften met de buitenkant naar boven. Ongeveer 1 cm vanuit de kant blijven. Nog een heel klein beetje poedersuiker erover en 40 tot 45 minuten bakken in de oven, op 180 °C. Als de taart afgekoeld is deze met een abrikozengelei bestrijken.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Pruimentruffels met kokos
Ingrediënten
25 g noten naar keuze (ongezouten)
65 g gedroogde pruimen
15 g kokosrasp
2 el rauwe cacaopoeder
1 ½ el rauwe honing
Bereidingswijze
Maal de noten fijn in een keukenmachine of doe ze in een plastic zakje en sla ze fijn met een deegroller. Snij de pruimen in kleine stukjes en mix het notenmengsel, de kokosrasp, cacaopoeder en de honing. Alles goed mengen totdat het een grof en plakkerig mengsel is geworden. Het mengsel laten opstijven in de koelkast of vriezer.
Rol het mengsel in kleine balletjes. Verdeel wat kokosraps over een bord en rol de balletjes er doorheen. Zet de balletjes in de koelkast totdat u ze serveert.
Ragu alla Bolognese
Ragù alla Bolognese is misschien wel het bekendste pastarecept wat er bestaat en komt van oorsprong uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, Bologna. In Nederland kennen wij dit recept als Spaghetti Bolognese en hebben er een totaal eigen invulling aangegeven. Het echte authentieke recept vind u hier en het wordt gegeten met vers gemaakte Tagliatelle. Kijk voor het recept van de pasta naar ‘Pasta met Martine’.
Ingrediënten (4 personen)
500 g rundergehakt, ongekruid
50 g pancetta blokjes
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 winterwortel
1 stengel bleekselderij
1 puntpaprika
1 blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
100 ml rode wijn
1 el Italiaanse kruidenmix
Snoeptomaatjes
Kookroom
Olijfolie extra vergine
Zout en peper
Bereidingswijze
Snij de wortel, de ui en de bleekselderij in super kleine blokjes of maak ze fijn in de keukenmachine. Vergeet niet voor het fijnsnijden de groente goed af te spoelen. Pel de knoflook. Snij de rode puntpaprika op de zijkant doormidden, verwijder de zaadlijsten en pitjes, goed afspoelen en snij de paprika in kleine stukjes.
Zet een grote pan op het vuur en als de pan warm is doet u de olijfolie erin. Bak de pancetta 2 minuten aan en voeg het gehakt toe. Laat het gehakt aanbakken en roer het dan los met een vork, voeg wat zout en peper toe. Houdt het gehakt in beweging, zo verdampt het meeste vocht. Zodra het vlees mooi rul en knapperig gebakken is, haal je het uit de pan en zet het apart.
Doe weer een scheutje olijfolie in de pan en fruit hierin de stukjes wortel, ui, bleekselderij en paprika. Na 5 minuten doen we de geperste knoflook en de Italiaanse kruiden erbij en bak dit dan even mee. Na zo’n 10 minuten doe we het gebakken gehakt en pancetta erbij. Zet het vuur nu wat hoger en als het vlees met de groente goed op temperatuur is, doen we de rode wijn erbij. Vervolgens gaan we alles licht laten inkoken en zetten daarna het vuur wat lager. Pureer de gepelde tomaten met een staafmixer en voeg deze, samen met de tomatenpuree en 100 ml water, toe aan de saus. Zodra het geheel kookt gaat de Bolognesesaus op een laag pitje met de deksel op de pan. Na zo’n 30 minuten een scheutje kookroom toevoegen en controleren of de saus niet droogkookt. Zo nodig nog wat water toevoegen. Na in totaal een uur sudderen is de saus klaar. Op het laatste moment de snoeptomaatjes doormidden snijden en aan de saus toevoegen. De Bolognesesaus proeven en naar smaak nog wat peper of een paar druppels Tabasco toevoegen.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Roomboter Washingtons
Dit is het typische oud-Hollandse roomboterkoekje met kruimeltjes en zandstructuur, het recept is nauw verwant aan dat van de welbekende sprits.
Het is heel belangrijk om zo rustig mogelijk te mixen, als er teveel lucht in je deeg komt krijg je het ook niet goed meer gespoten en zal de uitkomst van je eindproduct anders zijn
Ingrediënten (35 koekjes)
180 g roomboter
100 g patentbloem
100 g Zeeuws bloem
170 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
20 g ei, ongeveer een 1/2 ei
2 g zout, 1 tl
6 g citroenrasp
Bereidingswijze
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg ook een spuitzak klaar en een kartelspuitje van 11 mm. Verwarm de oven voor op 170 °C.
Zorg dat de roomboter erg zacht is, het liefst op kamertemperatuur. Je kan hem eventueel voorzichtig zacht maken in de magnetron – let op, hij mag niet vloeibaar zijn. Roer de roomboter met de mixer helemaal glad en zacht, niet boven de tweede versnelling. Breek een ei en klop het los, weeg 20 g af met behulp van de weegschaal. Voeg de basterdsuiker en de vanillesuiker, het ei met zout en de citroenrasp toe aan de boter en mix het snel tot een glad deeg. Mix niet boven de tweede versnelling, anders krijg je het straks niet meer uit de spuitzak. Dit geldt ook voor te harde boter.
Zeef de twee soorten bloem en spatel hem door de rest van de ingrediënten. Doe het deeg in de spuitzak en spuit rozetten van ongeveer 3 cm. doorsnede direct op de bakplaat. De koekjes vloeien tijdens het bakken uit naar ongeveer 5 cm., zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt tussen de rozetten. Je kan met een glas ook de ruime aftekenen aan de achterkant van het bakpapier, zo weet je waar je precies een rozet kan spuiten. Bak de koekjes tot de randjes goud gekleurd zijn in 10-15 minuten. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar na een half uur zijn ze volledig op smaak en krokant.
Spaghetti Carbonara
Een klassiek Italiaans gerecht, heel simpel en toch zo lekker! Traditioneel wordt dit recept gemaakt met ‘Guanciale’, wangspek en dan gedroogd (dus niet zoals bij ons in Nederland, gerookt spek). Een goede vervanger is Pancetta, afkomstig van de varkensbuik. Verder de Italiaanse kaassoort Pecorino, verse eieren en zwarte peper. Spaghetti Carbonara is een simpel Italiaans gerecht, maar timing is wel erg belangrijk bij dit recept.
Ingrediënten (twee personen)
150 g spaghetti / nr. 3 ‘spaghettini’
75 g guanciale, in blokjes gesneden
2 eidooiers en 1 heel ei
60 g Pecorino fijn geraspt
1 teentje knoflook, geplet
Scheutje kookroom
Scheutje olijfolie
Zout
Bereidingswijze
Splits de eieren en rasp de Pecorino. Kluts de eidooiers en het hele ei los en meng dit met de Pecorino. Let op, dat u wat geraspte Pecorino overhoud voor de garnering. Breng dit mensel op smaak met vers gemalen zwarte peper.
Kook de spaghetti beetgaar, vergeet niet zout toe te voegen aan het kookwater. Hou de pasta wel goed in beweging tijdens het koken zodat de spaghettini met geen mogelijkheid aan elkaar kunnen plakken.
Verhit de olie met de teen knoflook op middelhoog vuur in een ruime koekepan. Voeg zodra de olie heet is de blokjes guanciale (of pancetta) toe. Bak ze goudbruin, maar niet te donker. Haal de knoflook uit de pan zodra deze goudbruin is en gooi weg. De guanciale moet krokant zijn en daarom laten we de spekblokjes even afkoelen op een keukenpapier. Het vet blijft wel in de pan! Doe de spaghetti rechtstreeks uit de pan bij het vet in de andere pan. Giet een kopje kookvocht van de spaghetti erbij en ook een klein scheutje kookroom. Eventueel kunt u later een beetje kookvocht toevoegen, dus gooi het pastawater nooit weg. Meng alles goed door elkaar, doe de spekblokjes er weer bij en haal de pan van het vuur.
Het ei-kaasmengsel toevoegen en snel door elkaar roeren, anders wordt het roerei. Blijf nog even goed roeren tot het een smeuïge carbonara wordt. Door de hitte van de pasta garen de eieren vanzelf en voeg eventueel nog een beetje van het kookvocht toe voor een meer gebonden ‘saus’.
Serveer de pasta direct in voorverwarmde borden. Draai de pasta met de vork in een grote soeplepel en zet de pasta als een mooi torentje op het bord. Serveer met een extra draai peper, eventueel als garnering een krokantje van Parmezaans kaas met daarop een paar stukjes spek en geraspte Pecorino.
Tot slot het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat iedereen aan tafel zit als u de pasta afmaakt. Want voor elke pasta geldt: direct opeten. En voor Spaghetti Carbonara misschien nog wel het meest.
Buon appetito!
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo
Venkel goulash
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr. kipfilet
2 grote venkelknollen
2 rode paprika's
1 l. kippenbouillon
1 el paprikapoeder
1 el kummel (karwei)
1 tl cayennepeper
Peper en zout
200 gr champignons
1 potje zure room
Bereidingswijze
De venkelknollen fijn snijden en ook de kipfilet in mooie kleine stukjes snijden en bestrooien met wat kipkruiden. Paprika in mooie fijne reepjes snijden. Boter in de pan, kip licht aanbakken en de paprikapoeder toevoegen. De gesneden paprika en venkel erbij doen en steeds even omscheppen. Dan 15 min. zachtjes laten smoren. Vervolgens de kummel, cayennepeper, geperste knoflook en een beetje peper en zout toevoegen. Nu 1 liter bouillon erbij doen, aan de kook brengen en dan het geheel 45 min. zachtjes laten sudderen. Af en toe even omscheppen! Daarna deksel van de pan en het geheel laten inkoken. De champignons kunnen op het laatste moment worden aangebraden in een aparte braadpan. De room en champignons tot slot door de massa heen roeren. Dit gerecht komt het beste tot zijn recht als de goulash al een hele poos van te voren is klaargemaakt (behalve de champignons, deze komen erbij vlak voordat u aan tafel gaat). Deze goulash is heerlijk met witte rijst.
Kookvideo
Klik hier voor de kookvideo