Zingen
Zingen

Meezingen in het Grootkoor
Is zingen uw hobby? Het Grootkoor is een enthousiast koor en bij alle stemgroepen zijn nieuwe zangers en zangeressen zeer welkom! Het koor zingt hoofdzakelijk klassiek repertoire. Er komen veel stijlen aan bod, zoals Oratorium, Opera, Musical en Filmmuziek. Steeds in verrassende meerstemmige arrange-menten. Het Grootkoor werkt op projectbasis, u zingt dan mee voor een specifiek concert. Grootse optredens in bijna alle grote zalen en monumentale kerken van Nederland, waarbij u samenwerkt met solisten en orkesten van naam en faam. Bovendien worden er regelmatig culturele zangreizen georganiseerd naar interessante buitenlandse bestemmingen. Een onvergetelijke belevenis.
Kijk ook eens bij Koorprojecten voor informatie over het programma dat momenteel gezongen wordt.

Kosten
U ontvangt tijdens de 1e repetitie het koorboek en het aanvullend studiemateriaal, de kosten hiervoor zijn vanaf € 60,- p.p. Voor verdere vragen en aanmelden kunt u ook contact opnemen met ons secretariaat: zing@grootkoor.nl

Zingen als passie
Het geheim van het Grootkoor zit hem in de saamhorigheid en de passie voor zingen!  Het Grootkoor streeft ernaar zoveel mogelijk mensen het plezier van zingen & musiceren te laten ontdekken en heeft daarom geen drempels zoals voorzingen. Dat dit geen bezwaar is om toch een hoog muzikaal niveau te bereiken, mag blijken uit de concerten waarvoor we u van harte uitnodigen.
In het Grootkoor zingen doet u niet alleen en dus heeft u veel steun aan elkaar. Daarom zijn de repetities zo belangrijk om mee te maken. Ook thuis wordt er van u verwacht dat u regelmatig met uw studiemateriaal gaat zingen. De muziek wordt op maat gemaakt voor onze stemmen van het Grootkoor. Bovendien is er een grote variatie te vinden in onze muziek.

Waarom? Daarom!
Zingen bij het Grootkoor is ontspannen, gezellig en bovendien uitdagend. Ontdek zelf dat zingen ook voor u geschikt is en geniet van het rijke repertoire aan mooie muziek dat het Grootkoor uitvoert.
Zingen is ook ontzettend gezond en ontspannend. Het geeft enorm veel energie en is heerlijke vrijetijdsbesteding.
Aan het begin van elke koorrepetitie besteden we aandacht aan het opwarmen van de stem over het gehele bereik, ademhaling en houding. Tijdens het instuderen van de zangpartijen wordt er tevens gewerkt aan de zangtechniek.

De Zangstem
Als zanger of zangeres werk je met een instrument dat je altijd bij je hebt: je zangstem. De stembanden bevinden zich in het strottenhoofd. Lucht die door het strottenhoofd gaat, veroorzaakt een trilling van de stembanden. Deze trilling brengt een geluid voort. De toonhoogte van het geluid wordt bepaald door de snelheid waarmee de stembanden trillen. De stembanden van mannen en vrouwen zijn verschillend van vorm, lengte en dikte. Vrouwen hebben bijvoorbeeld kortere stembanden van mannen, waardoor hun stem hoger is.

Stemsoort en stemstoornissen
Op onderstaande afbeelding kunt u zien het stembereik van iedere stemsoort. Uit deze gegevens kan men opmaken welke stemsoort men heeft. Het blijft echter feit dat de stemsoort bepaling het beste gegeven kan worden door een zangpedagoog. In enkele gevallen kan verkeerd stemgebruik leiden tot het ontstaan van afwijkingen van de stembanden, bijvoorbeeld stembandknobbels, heesheid of stembreuken. De meest voorkomende aandoening aan de stembanden is een ontsteking. Vaak veroorzaakt door virussen en genezen vanzelf. Bij ernstige of chronische infecties zal er gezocht worden naar een mogelijke infectiebron, bijvoorbeeld in de neusholten.Ademtechniek en Lichaamshouding
De juiste ademtechniek voor goed stemgebruik is de buik-ademhaling. Verkeerde ademhaling kan het zingen ook nadelig beïnvloeden. Het geluid dat tot stand komt bij de stembanden passeert verschillende resonantieholten: mond, neus, keel, voor-hoofdsholte en borstholte. Het resultaat is een toon, het geluid dat klinkt. Voor een goede resonans is een goede houding en ademsteun van belang!
Het is van groot belang dat we tijdens het zingen over een goede lichaamshouding beschikken. Of we nu zitten of staan: er moet sprake zijn van spanningsevenwicht: evenwicht tussen de spannings- en ontspanningsmogelijkheden van het lichaam. Zonder evenwicht is er geen steunpunt. Het gevoel van een innerlijk steunpunt is voorwaarde voor een doelmatige ademsteun.

Wat kunt u zelf doen bij stemproblemen?
Door de neus ademen en voldoende water drinken. Als uw slijmvlies uitdroogt, is het kwetsbaar. De stem niet forceren wanneer u verkouden bent. Niet kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen, niet roken, dit is slecht voor de stembanden.

Zingen is Gezond!
Zingen verhoogt de weerstand en is goed tegen stress. Zingen is goed voor het menselijk immuunsysteem, zo blijkt uit een onderzoek door wetenschappers van de Universiteit Frankfurt. De onderzoekers testten het bloed van mensen die in koor zongen, voor en na een repetitie. In twee op elkaar volgende koorrepetities werden lichamelijke veranderingen gemeten tijdens het zingen.
Na een uur bleek de concentratie immuunglobuline A, proteïnen die als afweerstof werken, en de hoeveelheid cortison, een hormoon tegen stress, aanzienlijk te zijn toegenomen. Door het zingen wordt de adem gestimuleerd en dus ook de bloedsomloop, en dat werkt reinigend en stressverlagend. Mensen in een koor hebben ook plezier en dat werkt eveneens stressverlagend. Dingen doen die je leuk vindt, zullen altijd helpen om gezond te blijven.

  Projecten
  Nieuws
Nieuwe leden zijn altijd welkom bij de diverse Nederlandse Grootkoren. Bent ...

lees verder
© 2007 Grootkoor Projecten. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer  -  Privacy Policy