Recepten
Recepten

Canadese Beefburger
Binnenkort is het recept hier te vinden

Perenjam met Tic
Binnenkort is het recept hier te vinden

Courgettesoep met Kip
Ingrediënten:
1 grote courgette
1 aardappel
7 dl water
1½ tablet kippenbouillon
Kipfilet
1 t knoflook
200 dl crème fraîche
Verse tijm, peterselie
Peper & zout
Bereidingswijze:
Het koude water met de kipfilet en bouillonblokjes aan de kook brengen en nog 20 min. zachtjes laten doorkoken. Vervolgens de kipfilet in kleine stukje snijden. De courgette afspoelen en in kleine blokjes snijden. Een scheutje olijfolie (voor bakken & braden) in een grote braadpan en de courgette aanbraden. De uitgeperst knoflook en een paar takjes verse tijm erbij doen en alles een paar min. laten pruttelen. De courgettemassa bij de bouillon doen, samen met de in kleine blokjes gesneden aardappel. Met de deksel op de pan laten doorkoken totdat de aardappel gaar. Op smaak brengen met een snufje zout en peper. De gehele massa met de staafmixer fijn malen. Alles door de zeef doen en tot slot de crème fraîche toevoegen en goed met de garde doorroeren. Eventueel de soep nog wat meer op smaak brengen met wat peper. De soep serveren met de stukje kip en een peterselie.

Pruimentaart
Ingrediënten:
1 kg pruimen, bijv. Reine Victoria
200 gr bloem
1 tl bakpoeder
200 gr boter
200 gr suiker
2 eieren
Poedersuiker en Abrikozengelei
Springvorm van ø 24 cm
Bereidingswijze:
Spoel de pruimen af en snij zze in de lengte door, even draaien en dan zijn de helften los van de pit. De pit eruit halen. Suiker, eieren en de boter mengen en kloppen tot een schuimige massa. Dan de gezeefde bloem er voorzichtig door roeren. Doe 2/3 van het deeg in een grote ingevette springvorm en druk er de pruimen in, een gedeelte van de pruimenhelften nog een keer doormidden snijden. Let op1 vruchtvlees naar boven. Vervolgens het laatste beslag over de pruimen doen. Voor de 2e laag pruimen gebruiken we mooie helften met de buitenkant naar boven. Ongeveer 1 cm vanuit de kant blijven. Heel klein beetje poedersuiker er nog over en 40 minuten bakken in de oven, op 180 °C. Als de taart is afgekoeld dan met een abrikozengelei bestrijken.
Kookvideo klik hier

Frambozentaartjes
Ingrediënten voor het deeg, 10 taartjes
300 g bloem
75 g lichtbruine basterdsuiker
200 g roomboter, ongezouten
2 eidooiers
2 el koud water
2 tl vanille-extract
Abrikozengelei
Taartvormpjes ø 10 cm
Bakpapier, bonen voor het blind bakken
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een grote mengkom en roer de suiker erdoor. Wrijf de boter erdoor tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Maak in het midden een kuiltje en voeg de rest van de ingrediënten toe. Meng alles tot een glad deeg. Voor gebruik ten minste 30 minuten in de koelkast. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en vorm er een bal van. Dek het deeg af met plasticfolie en leg het voor gebruik ten minste 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg weer uit op een met bloem bestoven werkblad, steek met een ronde vorm de stukjes deeg uit en bedek deze in de ingevette vormpjes. Met de vingers goed aandrukken en overtollig deeg wegsnijden. Vervolgens met een vork gaatjes prikken in de bodem. Zet het deeg 15 minuten in de koelkast of vriezer, zodat het deeg straks tijdens het bakken niet krimpt. Bedek de bodem en zijkanten van het deeg bakpapier en vul deze met bakbonen, zodat het deeg niet gaat rijzen, we noemen dit blind bakken.
Bak de taartjes in een op 180 °C voorverwarmde oven: 12 minuten tot het deeg net stevig is. Verwijder papier en bakbonen en bak het deeg nog eens 5 tot 10 minuten. Tot de bodem droog en knapperig is en de bovenste randen goudbruin zijn. Deeg dat overblijft, kunt u maximaal zes weken in de diepvries bewaren.

Banketbakkersroom:
½ l volle melk
2 eidooiers
100 g fijne suiker
45 g custardpoeder
½ vanillestokje
Mespuntje zout
Banketbakkersroom wordt ook wel Crème Pâttisière genoemd.  400 ml in de pan en verwarmen. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de melk. Vervolgens ook het stokje. Klop de eidooiers en suiker in een grote kom tot een licht gekleurd, luchtig geheel. Voeg de custardpoeder toe en de overgebleven koude melk en klop het nogmaals goed door. Giet de warme melk voorzichtig bij het eimengsel terwijl u roert en klop alles goed door, het vanillestokje verwijderen. Giet het mengsel terug in de pan en roer op laag vuur tot het zachtjes begint te koken. Laat de room 2 minuten koken. Haal hem van het vuur en laat afkoelen. Doe de koude room in een spuitzak en vul de bodem van de taartjes.

Frambozen 3 bakjes:
De frambozen in een vergiet afspoelen en laten drogen. Zet de frambozen mooi rechtop in de room en strijk ze af met de abrikozengelei.

Abrikozengelei:
Abrikozenjam verdunnen met een beetje water en aan de kook brengen, een beetje poedersuiker erbij doen, goed roeren en laten afkoelen.
Kookvideo klik hier


Paëlla met Kip en Garnalen, Spanje
Ingrediënten (4/5 personen):
Gele rijst 325 gram
1 rode paprika
100 gr. doperwten diepvries
150 gr. sperziebonen diepvries
100 gr. chorizoworst
1 ui, 2 tomaten
150 gr. grote garnalen, schoongemaakt en ontdaan van darmkanaal
500 gr. kipfkluifjes
1 tl paprikapoeder
2 tl oregano
½ tl kurkuma
1 tl knoflookpasta
750 ml kippenbouillon (2 tabl.)
125 ml witte wijn
olijfolie, peterselie, citroen, peper & zout
Bereidingswijze:
De paprika’s en ui snijden, tomaten ontvellen en het vruchtvlees in blokjes snijden. 750 ml water met 2 blokjes kippenbouillon verwarmen. De kipkluifjes en garnalen apart aanbraden en apart zetten. Let op de garnalen mogen van binnen nog rauw zijn, want ze garen later in de paëlla.
De olijfolie in de grote paëllapan op middelmatig vuur verhitten. Voeg ui en chorizoworst toe en roer gedurende een paar minuten goed door. Voeg de paprikapoeder en oregano toe en daarna de ongekookte rijst. Blus het geheel af met de witte wijn, op hoog vuur! Vervolgens komen erbij: de paprika en de sperziebonen en knoflook, roer het goed door en doe de kippenbouillon erbij. Bewaar nog wat bouillon voor later. De kurkuma (geelwortel) toevoegen voor een intense gele kleur. De kipkluifjes erbij doen en de deksel op de pan. Voor de kooktijd houdt u de tijd van de rijst 8 tot 10 min. Als laatste toevoeging komen de tomatenblokjes, doperwten en de garnalen erbij. Controleren of de rijst nog vochtig is en eventueel de laatste bouillon erbij doen. Zo nodig nog wat zout en peper erbij en de deksel weer op de pan, 10 tot 15 minuten laten staan op laag vuur.
Voor de garnering leggen we bovenop de paëlla de partjes citroen en strooi er wat peterselie over. Serveer het gerecht vanuit de paëllapan. Buen Provecho!
Kookvideo klik hier

Tournedos Stroganoff, met Martin Mans
Binnenkort staat het recept op de site!

Kookvideo klik hier

Moederdagtaart
Een heerlijke Aardbeienkwarktaart, gemaakt in een hartvormige springvorm!
Benodigdheden
Voor bodem in de hartvormige springvorm:
3 eieren, 75 gr. suiker, 4 gr. citroenschil, 65 gr. bloem , 7 gr. maïzena, 5 gr. bakpoeder en trempeerlikeur
Bereidingswijze:
Voor de bodem bakken we eerst een klassieke kapseltaart. Verwarm de oven op 175 °C. Meng de eieren met de suiker en geraspte citroenschil luchtig op, zo’n 10 minuten op de hoogste stand in de keukenmachine. Zeef de bloem en maïzena en spatel dit erdoor. Vet de taartbodem in en giet het beslag erin. Bak de kapseltaart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Vervolgens laat u de taartbodem afkoelen. Nu gaat u met de Kwarkvulling aan de slag.
Benodigdheden 
300 g aardbeien, 500 g magere kwark, 200 g witte basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 250 ml slagroom, 8 blaadjes gelatine, 1 citroen, 1 el aardbeienjam
Bereidingswijze:
Laat de blaadjes gelatine 5 minuten weken in koud water. Pers de citroen uit. Doe het sap in een steelpan en breng aan de kook, zet dan het gas uit. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door het hete sap tot ze zijn opgelost. Snij de aardbeien in stukken en meng dit met de basterdsuiker, vanillesuiker en de aardbeienjam. In de blender of staafmixer tot een aardbeienpuree maken. Doe de kwark in een grote kom en meng de gelatinemengsel erdoor. Dan het geheel mengen met de aardbeienpuree en tenslotte de opgeklopte slagroom erdoor. Giet de vulling over de inmiddels afgekoelde taartbodem. Voor een extra fijne smaak de bodem even tremperen met trempeerlikeur! Zet de aardbeienkwarktaart zo’n 3 tot 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Garnering:
verse aardbeien, aardbeienjam en eventueel opgeklopte slagroom. Verwarm de jam met een klein beetje water in een steelpannetje. Garneer de taart met verse aardbeien en strijk dit af met een laagje warme aardbeienjam.
Kookvideo klik hier

Hutspot met Mosterd & Rucola
Benodigdheden voor 4 personen:
1 kg aardappelen (kruimig), 700 gr. Winterpeen, 300 gr. gesneden uiringen, 1 eetl. Mosterd (grove), 1 zakje Rucola (70 gr.), Klontje boter, Peper en Zout
Bereidingswijze:
De aardappels schillen en in stukken snijden, deze doen we in een grote pan. De winterpeen schoonmaken en in dunne schijfjes snijden en de ui in mooie dunnen ringen. In een ruime braadpan de uitjes 2 min. fruiten met een klontje boter. Vervolgens nog een keer 2 min. met de wortelen erbij, steeds alles doorroeren. De wortelen en uien gaan boven op de aardappelen in een grote pan, zout en water toevoegen en ruim 20 minuten laten koken. De hutspot afgieten op een vergiet of zeef en het kookvocht opvangen. Nu gaan we de massa stampen en de mosterd en een klontje boter toevoegen, even proeven, eventueel nog wat zout en peper erbij doen. Vlak voor het serveren de helft van het zakje rucola er door roeren.
Eten: Heerlijk met gehaktballetjes en jus
Kookvideo klik hier

Gevulde Ananas met Kip & Cashewnoten
Benodigdheden voor 2 personen:
1 Ananas, 1 Kipfilet, 1/2 rode paprika, 1 sjalotje, 1 tl. kerrypoeder, 1/2 appel, 35 gr. Cashewnoten (ongezouten), 1 ei (hard gekookt), 2 eetl. Mayonaise, 1/2 zakje Veldsla, Peper en Zout.
Bereidingswijze:
De Ananas doormidden snijden, de inhoud voorzichtig eruit snijden en de harde kern van de ananas verwijderen. De stukken  ananas in blokjes snijden. Kipfilet in blokjes snijden en bestrooien met wat kipkruiden. De paprika, appel en sjalotje snijden. Vervolgens boter of olijfolie in de pan, sjalotje fruiten, kerrypoeder en de kip toevoegen en egaal bruin braden, dan kunnen de paprika, appel en ananas erbij en nog eventjes 5 min. op een laag pitje laten staan. De cashewnoten 15 minuten in de oven op 160 graden bruin laten worden. De massa uit de pan overgieten In een grote kom, vermengen met de mayonaise, de sla, cashewnotenen op smaak brengen met peper en zout.
De inhoud in de twee lege ananashelften scheppen en bovenop het ei verdelen.
Eten: als maaltijdsalade, eventueel met wat gekookte rijst erbij.
Kookvideo klik hier

Pasteitje met Kippenragout
Binnenkort verschijnthier het recept!

Venkel Goulash
Benodigdheden voor 4 personen:
500 gr. kipfilet, 2 grote venkelknollen, 2 rode paprika\'s, 1 l. kippenbouillon, 1 eetl. paprikapoeder, 1 eetl. kummel (karwei), 1 tl. cayenne peper, beetje peper & zout, 200 gr. champignons, 1 potje zure room.
Bereidingswijze:
De venkelknollen fijn snijden en ook de kipfilet in mooie kleine stukjes snijden, een beetje kipkruiden eroverheen strooien. Paprika in mooie fijne reepjes snijden. Boter in de pan, vlees erbij, laten verkleuren en de paprikapoeder toevoegen. De gesneden paprika en venkel erbij doen en steeds even alles omscheppen. Dan 15 min. zachtjes laten smoren. Vervolgens de kummel, cayenne peper, geperste knoflook, beetje peper & zout toevoegen. Nu 1 liter bouillon erbij doen, aan de kook brengen en dan het geheel 45 min. zachtjes laten sudderen. Af en toe even omscheppen! Daarna deksel van de pan en het geheel laten inkoken. De champignons kunnen op het laatste moment worden aangebraden in een aparte braadpan. De room en champignons tot slot door de massa heen roeren. Dit gerecht komt het beste tot zijn recht als de goulash al een hele poos van te voren is klaargemaakt (behalve de champignons, deze komen erbij vlak voordat u aan tafel gaat).
Eten: Deze goulash is heerlijk met witte rijst.
Kookvideo klik hier

Gevulde paprika met tomaat & ansjovis
Benodigdheden:
paprika\'s, kleine tomaatjes, ansjovis, olijfolie 4 el., balsamico/wijnazijn 2 el., 1 t. knoflook, peper & zout, basilicum
Bereidingswijze:
De paprika\'s in vieren snijden en draadlijsten en zaadjes verwijderen. De tomaatjes halveren of ook in vieren snijden, mengen met de olijfolie en wijnazijn/balsamico en geperste knoflook, klein beetje peper er over heen strooien. De tomaatjes over de paprika\'s verdelen en de ansjovis er bovenop leggen (even afspoelen onder de kraan). De paprika op een ingevette bakplaat ruim 20 min. in een hete oven ( 200 / 220 gr / wel voorverwarmen). De puntjes en randen van de paprika mogen iets bruin worden. Als de paprika\'s klaar zijn doen we er tot slot de fijngehakte basilicum over.
Eten: koud of warm als voorgerecht of als een heerlijk Italiaans hapje. Buon Appetito!
Kookvideo klik hier
Informatie: koken@grootkoor.nl
  Projecten
  Nieuws
Nieuwe leden zijn altijd welkom bij de diverse Nederlandse Grootkoren. Bent ...

lees verder
© 2007 Grootkoor Projecten. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer  -  Privacy Policy